Nieuws

Lampionnenoptocht in Mariahoeve

De 2e  lampionnenoptocht in Mariahoeve

De Burgen organiseert voor de tweede keer een Lampionnenoptocht door Mariahoeve voor kinderen van groep 1 tot en met groep 6 op
woensdagavond 11 november.

Om 18.00 uur worden de deelnemers verwacht bij v.v. Haagse Hout gelegen aan de Vlamenburg 38. De kinderen die meelopen ontvangen daar een lampion. Onder muzikale begeleiding start de lampionnenoptocht om 18:15 uur.  De route loopt vanaf de Burgen via de Landen en de Horsten terug naar de Vlamenburg. Gedurende de optocht is er begeleiding van het Buurt Interventieteam (BIT), vrijwilligers en natuurlijk ouders. Rond 19.00 uur zijn we terug bij v.v. Haagse Hout. Daar krijgen alle kinderen een drankje en koek en kunnen ze bijkomen en genieten bij het kampvuur.

Alle basisscholen in Mariahoeve zijn ook nu weer betrokken bij dit evenement door de inschrijfformulieren aan de leerlingen uit te delen. Naast de Gemeente Den Haag heeft Wijkberaad Mariahoeve en de Woningbouwverenigingen die actief zijn in de Mariahoeve hun steentje bijgedragen.

Wij gaan er van uit dat de bewoners langs de route de kinderen net zo hartelijk zullen begroeten als afgelopen jaar zodat het weer een onvergetelijke avond wordt!

Achtergrondinformatie lampionnenoptocht Lampionnenoptocht mariahoeve
Op 11 november wordt de naamdag van Sint-Maarten gevierd. Hij was bisschop en een populaire heilige in de Middeleeuwen.
Het verhaal gaat dat hij op een zeer koude dag in de winter een arme man zonder jas in de sneeuw zag zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou.
Sint-Maarten is een lichtfeest voor kinderen. ‘s Avonds gaan kinderen in optocht met lampionnetjes langs huizen. Aan de deur zingen ze een lied waarvoor ze in ruil een kleine attentie krijgen, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Soms wordt er voor de volwassenen ook een Sint-Maartensvuur ontstoken, te vergelijken met een paasvuur. Het vuur, teken van licht, warmte en geborgenheid, verjoeg de boze geesten, weerde besmettelijke ziekten af en bevorderde de vruchtbaarheid.

 

One Response to “Lampionnenoptocht in Mariahoeve”

 1. On 9 november 2009 at 15:32 Marjan Looije responded with... #

  Hallo organisatie van de lampionnenoptocht,
  wat leuk dat jullie dit weer organiseren!
  We hebben zelf lampionnen gemaakt.
  Ik ben alleen te laat met mijn strookjes hoor ik net op school. Kunnen we nog wel mee lopen?
  Desnoods blijven we niet na afloop met de koek en de zopie.
  Onze kinderen zijn 5 en bijna 4.
  Groeten, Marjan Looije

Add your response